Brexit - Eli Britannian EU-ero ja sen vaikutus Suomen talouteen

Brexit eli "Britan Exit" nousi jopa EURO 2016 jalkapallo kisojen ohi uutisarvollaan, mikä on aikamoinen temppu, mutta niin on myös Brexitin toteutuminen. Britannian kansa sai äänestää pysyykö maa EU:n unionissa vai eroaako se siitä ja kaikki varmasti tietävät, että kansanäänestykse tulos oli eroaminen.

Miten tämä sitten vaikuttaa Suomen talouteen ja muihin EU-maihin?

Poliittinen epäväkaus tulee jatkumaan Brxitin jälkeen ennusteiden mukaan jopa 10 vuotta. Tämä aiheuttaa myös epäsuoran alamäen Suomen talouteen, sillä vienti tulee ennusteiden mukaan hieman pienenemään, mikä on huono asia vientivetoiselle Suomelle.

Suurin riski Brexitistä on kuitenkin Britannin taloudelle. Miten maa saa järjestettyä kauppasuhteensa EU:n kanssa jatkossa. Jos ehdot tulevat olemaan suotuisammat EU:lle kuin Britannialle on maa suoraan sanottuna hieman kusessa ja Punnan arvo tulisi varmasti romahtamaan kriittisesti, jos kauppasuhteiden sopimus ei ole itsenäiselle Britannialle suotuisa.

Kuitenkin on lähes varma, että Brexit tulee vaikuttamaan negatiivisesti itse Britanniaan, sillä Oxford Economics laati yhdeksän eri ennustetta, siitä mitä Britannialle tulee nyt käymään ja jokaisen näiden vaikutus bruttokasantuotteeseen oli negatiivinen.

Suomen talouteen vaikuttavia asioita on vielä kaikkien hankala enustaa, mutta se on lähes varma, että Britannian päätöksellä ei ole positiivista vaikutusta Suomen talouteen.

 

Kiitos lähteiden löytämisetä kuuluu Lainanvälittäjälle!